Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско

...
Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси обширен район по крайбрежието на Японско
Коментари Харесай

Мощен трус разлюля Япония, първите вълни цунами достигнаха бреговете

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси просторен регион по крайбрежието на Японско море в Централна Япония, а в префектура Ишикава беше издадено предизвестие за цунами, оповестиха управляващите, представени от Киодо. Малко след това първите вълни с височина 1,2 метра достигнаха крайбрежията на пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава, заяви метеорологичната работа на страната, представена от Франс прес.
По-рано японската работа заяви, че се очакват 5-метрови вълни по брега на полуостров Ното, където е и епицентърът на труса. Жителите на крайбрежния регион бяха помолени да се „ изтеглят неотложно на по-високи места “, заяви националната телевизия NHK, представени от BBC. 
Властите издадоха предизвестия за вълни цунами още за бреговите региони на префектурите Ямагата, Ниигата, Тояма, Фукуи и Хього, като предизвестиха, че вълните там могат да достигнат 3 метра.
Обществената телевизия изписа с огромни букви „ ЕВАКУАЦИЯ “, призовавайки жителите да бягат на по-високи места макар зимното време.
Премиерът Фумио Кишида прикани за незабавна евакуация на зоните, където бе оповестена заплаха от цунами, заяви Киодо.
Кишида съобщи, че държавното управление му ще съобщи точна информация за евакуацията, бързо ще оцени действителното положение на вредите и ще работи взаимно с локалните управляващи за избавяне на човешки животи.
Японското държавно управление сътвори център към премиерската канцелария за справяне с изключителната обстановка.
Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Няма регистрирани аномалии в работата на атомните електроцентрали в страната. Над 36 000 семейства останаха без ток.
Земетресението, което бе записано към 16:10 ч. локално време, раздруса и здания в центъра на столицата Токио.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР